Weyses sange

C.E.F. Weyse – den første danske guldalderkomponist

Weyses sange udkom for første gang i 1852, men den og senere udgaver har for længst været udsolgt. I 2007 udgav Edition S en ny udgave af Weyses sange med eksklusiv støtte fra Weyse Fonden. Nyudgivelsen ved lektor Sten Høgel er blevet til på et tekstkritisk grundlag og fremstår i klart, moderne nodetryk henvendt til sangere, sangpædagoger, akkompagnatører – og elskere af Weyses musik.

Bind I indeholder i alt 92 sange med originalt klaverakkompagnement, blandt andet de kendte Morgensange for Børn og Syv Aftensange til tekst af B.S. Ingemann, Ni Sange til tekster af danske guldalderforfattere og Acht Gesänge med tekster af bl.a. Goethe og mange flere. Hertil arrangementer af korsatser for solostemme med klaver, for eksempel Natten er så stille, og den berømte Katteduet, som Weyse har stået fadder til sammen med Rossini.

Bind II indeholder 49 sange fra syngespil og kantater, blandt andet fra Sovedrikken, Ludlams Hule og Festen paa Kenilworth, samt sange fra de verdslige og kirkelige kantater.

Weyse levede resten af sin tilværelse som ungkarl i et København, der tilbad ham. Han var som H.C. Andersen en velset middagsgæst i de velhavende borgerhjem, hvor man kunne fryde sig over hans mageløse improvisationer på klaveret, når han ellers var i humør til det. Han komponerede en række syngespil til Det Kgl. Teater, hvoraf især Sovedrikken og Et Eventyr i Rosenborg Have fik en lang levetid. Sange herfra som De klare bølger rulled, Skøn jomfru, luk dit vindu op og En elskovserklæring m.fl. fandt vej til klaveret i mange, mange hjem og blev sammen med mange andre af hans sange dyrket med stor kærlighed og vedholdenhed. Hans sange er af dem, der tåler slid.

Foruden artikler om Weyse som sangkomponist og musikdramatiker indeholder udgivelsen også fyldige oplysninger om den enkelte sangs historie, illustrationer, handlingsreferater af syngespillene med meget mere.